Také už se vždy těšíte na podzimní ingredience? Tou nejtypičtější je rozhodně dýně. Vynikající je odrůda hokkaido, která se dá připravovat jak na slaný, tak i na sladký způsob. Její velkou výhodou je, že není potřeba ji loupat.
Zaručujeme vám, že tenhle salát si oblíbíte, a jeho příprava se stane podzimní tradicí.
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g dýně hokkaido (odpovídá jedné malé)
- olej na pečení
- 100 g sýru Feta
- 100 g rukoly
- dýňová semínka
Na zálivku:
- 4 PL olivového oleje
- 1 PL javorového sirupu nebo medu
- 1 PL Bzeneckého bílého vinného octa
- pepř
- sůl
- krémový balsamicový ocet – Balsamico crema
Příprava:
- Prvním krokem je upečení dýně. Hokkaido není potřeba loupat, stačí ji jen omýt a případně očistit od hlíny, odkrojit stopku a vydlabat lžící. Čistou dýni nakrájíme na malé kousky (velikosti sousta) a rozložíme na plech.
- Kostky pokapeme olejem a promícháme. Trošku osolíme, opepříme a pečeme na 180°C asi 20 minut (dokud nebude dýně měkká).
- Upečenou dýni necháme vychladnout, do salátu ji dáváme vlažnou, aby moc nezvadly lístky rukoly.
- V mezičase si připravíme zálivku. Smícháme olej, sirup nebo med, bílý vinný ocet, sůl a pepř a promícháme. Následně do ní přidáme i rukolu a znovu promícháme. Rozdělíme na talíře.
- Nakonec do každého talíře přidáme na malé kousky nakrájený sýr feta a pečenou dýni. Můžeme dozdobit dýňovými semínky a pocákat krémovým balsamicem.
Dobrou chuť!