Salát s pečenou dýní

18. 10. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Salát s pečenou dýní

Také už se vždy těšíte na podzimní ingredience? Tou nejtypičtější je rozhodně dýně. Vynikající je odrůda hokkaido, která se dá připravovat jak na slaný, tak i na sladký způsob. Její velkou výhodou je, že není potřeba ji loupat.

Zaručujeme vám, že tenhle salát si oblíbíte, a jeho příprava se stane podzimní tradicí.

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g dýně hokkaido (odpovídá jedné malé)
  • olej na pečení
  • 100 g sýru Feta
  • 100 g rukoly
  • dýňová semínka

Na zálivku:

  • 4 PL olivového oleje
  • 1 PL javorového sirupu nebo medu
  • 1 PL Bzeneckého bílého vinného octa
  • pepř
  • sůl
  • krémový balsamicový ocet – Balsamico crema

Příprava:

  1. Prvním krokem je upečení dýně. Hokkaido není potřeba loupat, stačí ji jen omýt a případně očistit od hlíny, odkrojit stopku a vydlabat lžící. Čistou dýni nakrájíme na malé kousky (velikosti sousta) a rozložíme na plech.
  2. Kostky pokapeme olejem a promícháme. Trošku osolíme, opepříme a pečeme na 180°C asi 20 minut (dokud nebude dýně měkká).
  3. Upečenou dýni necháme vychladnout, do salátu ji dáváme vlažnou, aby moc nezvadly lístky rukoly.
  4. V mezičase si připravíme zálivku. Smícháme olej, sirup nebo med, bílý vinný ocet, sůl a pepř a promícháme. Následně do ní přidáme i rukolu a znovu promícháme. Rozdělíme na talíře.
  5. Nakonec do každého talíře přidáme na malé kousky nakrájený sýr feta a pečenou dýni. Můžeme dozdobit dýňovými semínky a pocákat krémovým balsamicem.

Dobrou chuť!