Vanilková panna cotta se zkaramelizovaným ananasem a balsamicovým octem

26. 9. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Vanilková panna cotta se zkaramelizovaným ananasem a balsamicovým octem

Receptů na panna cottu najdete nespočet. S tím naším, se zkaramelizovaným ananasem, ale před návštěvou rozhodně zazáříte! Vyzkoušejte tento vynikající lehký dezert, který máte hotový do 30ti minut.

Potřebujete:

Na panna cottu:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 a ½ plátkové želatiny
  • ½ vanilkového lusku
  • 1 lžíce třtinového cukru

Na zkaramelizovaný ananas:

Příprava:

  1. V hrnci smícháme smetanu, cukr a polovinu vanilkového lusku. Směs lehce ohřejeme těsně pod bodem varu a následně necháme zchladnout na teplotu cca 35-40 stupňů.
  2. Během chladnutí smetany si plátky želatiny namočíme do ledové vody. Když smetana vychladne, vymačkané plátky želatiny do ní vložíme. Vše důkladně promícháme a nalijeme buď do malých mističek, ve kterých panna cottu necháme nebo například do silikonových formiček na muffiny, ze kterých ji vyklopíme.
  3. Hotovou panna cottu vložíme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout
  4. Během tuhnutí si připravíme zkaramelizovaný ananas. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm na malé kostičky nakrájený ananas. Když začne zlátnout, přidáme třtinový cukr, balsamicový ocet, citronovou kůru a směs necháme zkaramelizovat (cukr se musí úplně rozpustit).
  5. Hotový ananas necháme lehce vychladnout a následně servírujeme na panna cottu.

TIP: Když místo smetany ke šlehání použijete kokosové mléko, rázem máte Piňa colada dezert.

Dobrou chuť!