Receptů na panna cottu najdete nespočet. S tím naším, se zkaramelizovaným ananasem, ale před návštěvou rozhodně zazáříte! Vyzkoušejte tento vynikající lehký dezert, který máte hotový do 30ti minut.
Potřebujete:
Na panna cottu:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 a ½ plátkové želatiny
- ½ vanilkového lusku
- 1 lžíce třtinového cukru
Na zkaramelizovaný ananas:
- Asi 1/3 čerstvého ananasu
- 1 lžíce krémového Bzeneckého octa Balsamico crema
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
Příprava:
- V hrnci smícháme smetanu, cukr a polovinu vanilkového lusku. Směs lehce ohřejeme těsně pod bodem varu a následně necháme zchladnout na teplotu cca 35-40 stupňů.
- Během chladnutí smetany si plátky želatiny namočíme do ledové vody. Když smetana vychladne, vymačkané plátky želatiny do ní vložíme. Vše důkladně promícháme a nalijeme buď do malých mističek, ve kterých panna cottu necháme nebo například do silikonových formiček na muffiny, ze kterých ji vyklopíme.
- Hotovou panna cottu vložíme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout
- Během tuhnutí si připravíme zkaramelizovaný ananas. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm na malé kostičky nakrájený ananas. Když začne zlátnout, přidáme třtinový cukr, balsamicový ocet, citronovou kůru a směs necháme zkaramelizovat (cukr se musí úplně rozpustit).
- Hotový ananas necháme lehce vychladnout a následně servírujeme na panna cottu.
TIP: Když místo smetany ke šlehání použijete kokosové mléko, rázem máte Piňa colada dezert.
Dobrou chuť!