Potřebujete:
- Vysoký roštěnec
- Bzenecký červený vinný ocet
- Vařené baby brambory
- Kořenovou zeleninu (karotku, petržel, celer)
- Cibuli
- Hrášek
- Rajčatový protlak
- Červené víno
- Máslo
- Slunečnicový olej
- Bobkový list
- Tymián
Příprava:
- Kořenovou zeleninu a cibuli si nakrájíme na kostičky.
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Než dáme zeleninu restovat, je potřeba aby byl hrnec pořádně rozehřátý.
- Máslo rozpustíme v oleji a zeleninu zkaramelizujeme. Přidáme bobkový list a tymián.
- Zatím si připravíme maso, můžete použít jak vysoký roštěnec, tak i hovězí zadní. Než přidáme maso k zelenině, orestujeme ho na rozpálené pánvi zvlášť s trochou soli. Maso opékáme z každé strany alespoň 1 minutu tak, aby bylo perfektně opečené dohněda.
- Do zeleninové směsi přidáme rajčatový protlak, díky kterému vše hezky zkaramelizuje a dodá sladkost, která se ve výsledné chuti vyrovná s kyselostí vinného octa. Přilijeme vinný ocet a červené víno.
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Vinný ocet při vaření funguje se stejně jako víno, musí se většina jeho objemu z pokrmu vypařit. Díky tomu v jídle zanechá svou skvělou chuť.
- Do zeleniny přidáme maso, vše zalejeme vodou a dusíme. V případě, že používáme hovězí zadní maso a bude úprava trvat déle, než půl hodiny. Rozpálíme troubu na 160 stupňů a dusíme bez pokličky lehce zalité tak, aby maso vyčnívalo ven, občas promícháme. Příprava bude trvat cca 1-1,5 hodiny.
Pokud ale připravujeme vysoký roštěnec, bude příprava trvat jen asi 10-15 minut. Maso necháme probublávat na plotně a připravíme si přílohu.
- Na rozpálenou pánev dáme pár kapek oleje a máslo, červenou cibuli nakrájenou na kostičky a předvařené brambory. Přidáme česnek a nasekaný estragon, promícháme. Nakonec přisypeme hrášek, dosolíme a promícháme.
- Důležité je, abychom do omáčky, která nám zbyla z masa, přidali ještě trochu másla. Máslo pokrm zjemní a dodá chuti.
Dobrou chuť
DALŠÍ TIP ŠÉFKUCHAŘE: Rozdíl mezi řapíkatým celerem a bulvou je velký. Celer bulva jídlu dodává chuť, zatímco řapíkatý celer naopak využívá chuti ostatních surovin v jídle, případně i mas.