Meruňkové chutney

27. 7. 2022
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Meruňkové chutney

K čemu se hodí meruňkové chutney? K sýrům, převážně k těm výrazným a aromatickým. S chutney však nešlápnete vedle ani v případě masa. A to ať už ke studenému občerstvení, nebo letní grilovačce.

Náročnost: snadné

Čas: do 1 h

Na cca 3 skleničky potřebujete:

  • 400 g meruněk
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 – 3 lžíce rozinek
  • cca 50 g třtinového cukru*
  • 1 – 2 lžíce Bzeneckého jablečného octa*
  • 1 lžíce Bzeneckého balsamicového octa
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru (nebo 1 cm čerstvého)
  • špetku chilli
  • špetku kardamomu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíci ghí
  • cukr i ocet si můžete libovolně upravit podle vlastní chutě a podle sladkosti meruněk
  1. Jako první si připravíme čisté skleničky, ve kterých poté budeme chutney uchovávat. V ideálním případě je i vyvařit.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a na ghí orestujeme do zlatova. Na minutku přidáme i nakrájený česnek a později i pokrájené meruňky. Lehce podlijeme vodou (cca 50 ml), přidáme i rozinky, cukr oba druhy octa a koření. Směs přikryjeme a necháme pod pokličkou podusit, dokud se meruňky nerozvaří. Podle potřeby můžeme ještě podlít.
  3. Ke konci vaření chutney ochutnejte a přidejte cukr nebo ocet, podle vaší chuti. Po odležení se chutnej ještě rozleží a zjemní. Nemusíte se proto při přípravě bát výraznějších chutí.
  4. Chutnej plníme do čistých sklenic, dokud je ještě horké. Chutney můžete samozřejmě také klasicky zavařit – klasicky v hrnci s vodou nebo ve vodní lázni v troubě.

TIP:

Rozinky do chutney můžete přidat buď hned na začátku vaření a nechat je rozvařit spolu s meruňkami – chutney bude obohaceno o chuť rozinek. Nebo je můžete přidat až na závěr, pokud je chcete v chutney zachovat celé. Sama doporučuji dát část na začátku a část na konci.

Dobrou chuť!