K čemu se hodí meruňkové chutney? K sýrům, převážně k těm výrazným a aromatickým. S chutney však nešlápnete vedle ani v případě masa. A to ať už ke studenému občerstvení, nebo letní grilovačce.
Náročnost: snadné
Čas: do 1 h
Na cca 3 skleničky potřebujete:
- 400 g meruněk
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 – 3 lžíce rozinek
- cca 50 g třtinového cukru*
- 1 – 2 lžíce Bzeneckého jablečného octa*
- 1 lžíce Bzeneckého balsamicového octa
- 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru (nebo 1 cm čerstvého)
- špetku chilli
- špetku kardamomu
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 1 lžíci ghí
- cukr i ocet si můžete libovolně upravit podle vlastní chutě a podle sladkosti meruněk
- Jako první si připravíme čisté skleničky, ve kterých poté budeme chutney uchovávat. V ideálním případě je i vyvařit.
- Cibuli nakrájíme najemno a na ghí orestujeme do zlatova. Na minutku přidáme i nakrájený česnek a později i pokrájené meruňky. Lehce podlijeme vodou (cca 50 ml), přidáme i rozinky, cukr oba druhy octa a koření. Směs přikryjeme a necháme pod pokličkou podusit, dokud se meruňky nerozvaří. Podle potřeby můžeme ještě podlít.
- Ke konci vaření chutney ochutnejte a přidejte cukr nebo ocet, podle vaší chuti. Po odležení se chutnej ještě rozleží a zjemní. Nemusíte se proto při přípravě bát výraznějších chutí.
- Chutnej plníme do čistých sklenic, dokud je ještě horké. Chutney můžete samozřejmě také klasicky zavařit – klasicky v hrnci s vodou nebo ve vodní lázni v troubě.
TIP:
Rozinky do chutney můžete přidat buď hned na začátku vaření a nechat je rozvařit spolu s meruňkami – chutney bude obohaceno o chuť rozinek. Nebo je můžete přidat až na závěr, pokud je chcete v chutney zachovat celé. Sama doporučuji dát část na začátku a část na konci.
Dobrou chuť!