Jarní salát s bílou quinou, kozím sýrem, medvědím česnekem a ředkvičkami

Jaro je tu a my už jsme najeli na čerstvou sezónní stravu. Mezi ty první vlaštovky patří ředkvičky a medvědí česnek: obojího se v tomhle období prostě nemůžeme přejíst. A aby salát nebyl jen samé listí, doplnili jsme ho ještě o bílou quinou.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g bílé quinoy
  • 12 ředkviček
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 kedlubnu
  • 80 g soleného čerstvého kozího sýru
  • 12 rajčátek
  • 1 limetku

Na dresink:

  • 50 ml bzeneckého octa (speciál na saláty)
  • 25 g javorového sirupu
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 100 g olivového oleje
  • mořskou sůl
  • mletý pepř

Příprava:

  1. Nejdříve si připravíme quinou. Vložíme ji do cedníku a propláchneme konvicí vařící vody. Poté ješte můžeme pokračovat teplou vodou z kohoutku anebo můžeme namočit alespoň na půl hodiny do vody. Chceme se zbavit přirozené hořkosti. Vaříme v mírně osolené vodě cca 12 minut. Když uvidíme jasně se oddělující klíček, tak je hotovo, dobrým znakem je bílá tečka uprostřed zrna, to už jsme blízko. Quinou vycedíme a necháme vychladnout. Raději pravidelně ochutnáváme, každá quinoa je trochu jiná.
  2. Ocet, sirup, sůl a pepř si nalijeme do misky, postupně zašleháváme oleje a nakonec lehce dosolíme. Zhruba 6 lžic dresinku smícháme s uvařenou quinou a nastrouháme dovnitř i kůru z limetky. Zbytek dresinku si schováme do lednice (protože je jaro a bude se nám určitě ještě hodit).
  3. Nakrájíme 16 lístků medvědího česneku na tenké proužky, můžeme použít i stonky. Pořádně promícháme a necháme chvilku marinovat, než si nakrájíme zbytek zeleniny a sýr.
  4. Rajčátka opláchneme a nakrájíme na čtvrtky. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Sýr nakrájíme na kostičky a ředkvičky na plátky.
  5. Na talíř vložíme quinou a nahoru postupně naklademe vše ostatní. Nakonec ozdobíme lístky česneku a bohatě zakápneme dresinkem. Můžeme přidat i jedlé kvítí.

Dobrou chuť!