2 porce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce bílého vinného octa z Bzence http://bzeneckyocet.cz/produkty/
- hrst špenátu
- hrst jarních bylinek (šťovík, libeček, mladá kopřiva, petrželka, pažitka a pampeliška)
- 0,4l vývaru nebo vody
- sůl a pepř
- k servírování: 2 lžíce smetany, hrst mladého hrášku, zelené bylinky
na krutony
- starší chleba
- 2 lžíce bílého vinného octa z Bzence
- 2 lžíce olivového oleje
- nasekaný rozmarýn
postup
- Na olivovém oleji nechám zpěnit nasekanou jarní cibulku a česnek, přiliju vinný ocet a nechám odpařit.
- K cibulce a česneku nasypu nasekaný špenát a jarní bylinky, zaliju je vývarem a nechám vařit 10 minut.
- Polévku rozmixuju najemno a dochutím solí a pepřem.
- Na krutony nakrájím starší chleba na tenoučké plátky, na plechu s pečícím papírem je pokapu vinným octem, olivovým olejem a posypu rozmarýnem.
- Chleba peču v troubě na 180°C asi 10-15 minut do křupava.
- Polévku při servírování zakápnu smetanou, navrch nasypu mladý hrášek a přidám lístky bylinek, které jsem použila do samotné polévky.
- Podávám s octovými krutony.